Safer Internet Day

9 februari 2021

 

Safer Internet Day  en veilig internet

De Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag (iedere tweede dinsdag van februari) waarop in meer dan 100 landen in de wereld aandacht gevraagd wordt voor veilig internetgebruik door jongeren. Deze dag is een initiatief van de Europese Commissie en moet het veilig en verantwoord internetgebruik bij kinderen en jongeren stimuleren. Europese kinderen gaan op gemiddeld zevenjarige leeftijd voor het eerst op internet. Europese kinderen gaan op gemiddeld zevenjarige leeftijd voor het eerst op internet. Vanwege de zeer snelle ontwikkeling is het belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan de nieuwe media om leerlingen optimaal en veilig wegwijs te laten worden in onze snel veranderende samenleving. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle producten over veilig internet. Aan de hand van de lesmaterialen kunt u de leerlingen bewuster leren omgaan met de nieuwe media. 

 

 

Poster 'Met wie ben jij online?'

 

Cybercrime

Internet is een prachtig medium. Je kunt veel plezier beleven aan het spelen van spelletjes, bekijken van filmpjes en chatten met vrienden. Ook kun je op internet gigantisch veel informatie vinden over allerlei onderwerpen. Maar... je kunt ook in het web verstrikt raken. Cyberpestkoppen, oplichters en viezeriken beledigen, misleiden of bedreigen via e-mail of internet. Zij verspreiden of misbruiken ongewenst jouw persoonlijke informatie (Cybercrime). Zij zoeken persoonlijke informatie: je wachtwoord, naam, e-mail, foto’s, filmpjes. We maken gebruik van je naïviteit, vertrouwen, hebzucht of angst. Ze doen dit via mail, websites, games en chatrooms.

 

Tijdens de Safer Internet Day wordt er aandacht besteed aan online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren.

 

Posterpakket 'Sexting en Grooming'