• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering
Home » Thema » Pesten » Pesten schoolbreed aanpakken » Pesten en gedrag 7 t/m 10 jarigen

Pesten en gedrag

Voor 7-10 jarigen

Pesten en gedrag  voor 7-10 jarigen

Het lespakket 'Pesten en gedrag' uit het schoolbreedpakket is gemaakt voor kinderen van 7 t/m 10 jaar. De tekst hieronder komt uit het werkboekje. Daaronder staan alle lesmaterialen die geschikt zijn voor deze leeftijdsgroep. U kunt een keuze maken uit de diverse materialen.


Pesten heeft te maken met je gedrag
Alles wat jij doet of zegt is gedrag. Gedrag is niet wat je zelf voelt, maar wat andere kinderen of volwassenen zien of horen. Zij vinden het gedrag goed of fout. Je kunt ook zeggen: gewenst of ongewenst gedrag.

Gewenst gedrag!
Vinden ze jouw gedrag goed, dan noemen zij dit gewenst gedrag! Ze moeten dan lachen of kijken blij. Dan krijg je een dikke duim of soms een andere beloning. Goed gedrag vinden anderen fijn. Het zorgt ervoor dat ze blij en trots op je zijn. Ze willen dan met je praten, spelen of zelfs je vriend worden.

Ongewenst gedrag!
Vinden ze jouw gedrag fout, dan noemen zij dit ongewenst gedrag! Ze vinden jouw gedrag dan niet prettig en kijken dan ook niet vrolijk. Meestal zal de ander tegen je zeggen dat het niet leuk is wat je doet. Met dit ongewenste gedrag kun je anderen ook erg verdrietig of bang maken.

Gewenst of ongewenst gedrag?
Kinderen en volwassenen kijken naar anderen en zien hoe zij zich gedragen. Als ze het gedrag goed vinden gaan ze graag met diegene om. Die wil je dan wel als vriend. Je voelt je er prettig bij. Je kunt het samen goed vinden en je wilt graag samen dingen doen. Iemand met gewenst gedrag wil je wel graag als vriend.

Als anderen het gedrag ongewenst vinden gaan ze niet zo graag met diegene om. Ze doen niet graag iets met diegene samen en proberen die dan misschien wel juist zoveel mogelijk te vermijden. Iemand met ongewenst gedrag wil je vast niet als vriend! Natuurlijk gedraagt iedereen zich wel eens ongewenst. Je bent moe en zegt dan iets onvriendelijks.

Maar gewenst gedrag is voor iedereen veel prettiger en daarom krijgt je meer vrienden als je je goed gedraagt. Heb je een vriend of vriendin die zich eens niet goed gedraagt, zeg er dan iets van. Juist een goede vriend/vriendin doet dit.

 

Pesten is altijd ongewenst gedrag!Geschikte lesmaterialen voor 7 t/m 10 jarigen:

Lespakket 'Pesten en gedrag'
Met leerlingen van 7 t/m 10 jaar kun je werken met het lespakket 2 'Pesten en gedrag'De muur tegen pesten.
Iedereen kan mee doen aan de muur tegen pesten. Ook jonge kinderen kunnen hun ervaring met pesten opschrijven en/of een tekening op de baksteen maken en deze bij de muur tegen pesten hangen.
Muur tegen pesten

 

Meld pesten - De brievenbus.
Sinds vandaag hangt op de kamer van de vertrouwenspersoon een brievenbus waar je kunt melden dat je wordt gepest. Dit mag met je naam erbij maar het mag ook anoniem. Met deze brievenbus willen we leerlingen die worden gepest de gelegenheid geven te melden dat ze worden gepest. Vaak vinden kinderen het moeilijk te melden aan "derden" dat ze worden gepest. De brievenbus is laagdrempelig en je kunt op elk moment van de dag een briefje in de bus doen.

Lespakket Meld pesten

Speurtocht over pesten
Actief bezig zijn met een zeer serieus onderwerp! Een leuke opdracht voor de leerlingen tijdens een dag, week of project over pesten. De speurtocht kan zowel binnen in de school, op het schoolplein of in de buurt gehouden worden! Middels de button hieronder kunt u de speurtocht bestellen, downloaden en uitprinten.Schoolpakket pesten BO

Een pakket voor de basisschool rondom het thema pesten! In dit pakket zitten acht complete lespakketten voor alle leerlingen op de basisschool.
1- Schoolbreed lespakket 1 - Pesten en samenwerken (4-6 jaar)
2- Schoolbreed lespakket 2 - Pesten en gedrag (7-10 jaar)
3- Schoolbreed lespakket 3 - Pesten en iedereen is anders (9-12 jaar)
4- Lespakket Meld pesten
5- Lespakket Muur tegen pesten
6- De musical 'Stop pesten'
7- Posterpakket 'Stop pesten'
8- De Speurtocht 'Stop pesten'

Meer info over het Schoolpakket pesten BO

 

Geweven polsbandje pesten
Kleurrijk bedrukt geweven polsbandje. Wordt veel gebruikt voor het afsluiten van een project of dag over pesten. Ook leerlingen die een spreekbeurt houden over pesten, delen na afloop vaak een bandje uit aan klasgenoten.

 

Raamposters tegen pesten.
Een posterset met 10 dubbelzijdig bedrukte platen over pesten. Aan beide kanten bedrukt met 20 verschillende afbeeldingen. De platen kunnen bijvoorbeeld op een raam bevestigd worden.