• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering

Het Nationale Voorleesontbijt

Het Nationale voorleesontbijt is op 25 januari 2023

Voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen

Overal wordt in het hele land op 25 januari 2023 een voorleesontbijt georganiseerd. In bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Het wordt jaarlijks gehouden om het voorlezen aan peuters en kleuters te stimuleren. Tijdens deze voorleesontbijten lezen bekende en onbekende Nederlanders voor aan jonge kinderen. Om de ruimte mooi aan te kleden is er keus uit diverse posters over lezen. Er kan ook voorgelezen worden met de gratis filmpjes, verhaaltjes en vertelverhalen van Beertje Anders. Voorgelezen worden is belangrijk voor jonge kinderen! Voorlezen draagt bij tot een betere taal- en leesvaardigheid van kinderen. Hoe vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe groter de voordelen zijn. Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid, het ontwikkelt het taalgevoel en vergroot de woordenschat. Ook zorgt voorlezen voor rust, ontspanning en structuur in de dag van kinderen. Maar het allerbelangrijkste is het plezier dat de ouder, grootouder en het kind eraan beleven. 

Het Nationale Voorleesontbijt 2023

Op 25 januari 2023 worden de Nationale Voorleesdagen ingeluid met het Nationale Voorleesontbijt. Gezellig samen op de basisschool, peuterspeelzalen en kinderopvang ontbijten en daarbij voorgelezen worden uit een mooi prentenboek. Ook ouders kunnen meedoen aan het Nationale Voorleesontbijt door thuis voor te lezen aan kinderen die nog niet naar school gaan, of als ze vanwege Corona niet naar school op kinderopvang kunnen.

Posters over lezen

Bekijk alle posters over lezen om het klaslokaal, de kleuterschool of bibliotheek gezellig aan te kleden tijdens het Nationale Voorleesontbijt. De grootste A1-formaat poster 'Lezen is zoveel meer!' met grappige smileys en teksten is super leuk in de bibliotheek, klas of kinderopvang. Bij deze poster ontvangt u gratis een bijpassende PowerPoint en cliparts. Klik hier voor meer info/bestellen

Tijdens het Nationale Voorleesontbijt voorlezen met Beertje Anders

Jonge kinderen beleven samen met Beertje Anders veel avonturen in de verschillende filmpjes, verhaaltjes, liedjes en spelletjes. Middels meer dan zestig lees- en luisterverhaaltjes wordt de woordenschat van jonge kinderen vergroot. De aantrekkelijke illustraties maken de leesboekjes erg aantrekkelijk.

Kamishibai of verteltheater

Vertelverhalen van Beertje Anders voorlezen op basisscholen, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven of in de bibliotheken is extra leuk met een Kamishibai of verteltheater. Voor de Kamishibai zijn diverse vertelverhalen van Beertje Anders gemaakt. Kijk hier voor meer informatie over de Kamishibai of verteltheater.

Voeding als thema bij het voorlezen bij het Nationale Voorleesontbijt

Voor jonge kinderen heeft Beertje Anders ook leuke filmpjes en voorleesverhaaltjes gemaakt over voeding. De filmpjes en verhaaltjes mogen gratis gebruikt worden tijdens of na het voorleesontbijt. Ook zijn er leuke gratis werkbladen gemaakt die passen bij de thema’s over voeding. Kijk voor ‘leesvoer’ en de filmpjes over gezond eten voor jonge kinderen op de website van Beertje Anders.

Bekijk het filmpje over:

 • Beer Groen die een moestuin heeft achter de school.
 • Wat gezonde beren eten
 • Oma soep - een verhaaltje over geduld
 • Snoep goed
 • Ontbijt vergeten
 • Beren leren eten

Bekijk ook op de website van Beertje Anders het affiche over de voedingsdriehoek en het werkblad 'Voedingsdriehoek', het affiche over brood maken en de werkbladen ontbijt vergeten en Snoepgoed.  

Speciale dagen over lezen

 1. De Nationale Voorleesdagen van 25 januari t/m 4 februari 2023
 2. Het Nationale Voorleesontbijt op 25 januari 2023
 3. Jeugdboekenmaand van 1 t/m 31 maart 2023
 4. De Week van Lezen en Schrijven van 5 t/m/ 11 september 2022
 5. Wereldalfabetiseringsdag jaarlijks op 8 september
 6. Kinderboekenweek van 5 t/m 16 oktober 2022 met als thema Gi-ga-groen

Gratis PowerPoint en cliparts over lezen voor het Nationale Voorleesontbijt

Van de afbeeldingen op deze poster is ook een leuke bijpassende PowerPoint-presentatie gemaakt. Deze is samen met de cliparts van de smiley's gratis te downloaden. Gratis PowerPoint-presentatie en cliparts over lezen!