• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering

Het Nationale Voorleesontbijt

Het Nationale voorleesontbijt is op 24 januari 2024

 

Het Nationale Voorleesontbijt op 24 januari 2024 brengt voorlezen tot leven door het organiseren van speciale voorleeshappenings over de hele wereld. Met voorleessessies, openbare evenementen en verhalenvertellers krijgen kinderen een kans om te genieten van magische momenten terwijl ze luisteren naar verhalen die hen inspireren en stimuleren. Leer hier meer over hoe je kunt meedoen aan Het Nationale Voorleesontbijt 2024! Eén ding is zeker: Het Nationale Voorleesontbijt gaat weer een magisch spektakel worden waar kinderen onvergetelijke momenten beleven. Het Nationale voorleesontbijt vindt plaats tijdens de Nationale voorleesdagen.

Wat is Het Nationale Voorleesontbijt?

Het Nationale Voorleesontbijt is een jaarlijkse happening die is opgezet om mensen samen te brengen en de magie van voorlezen tot leven te brengen. Deze speciale ontbijthappening herbergt verhalenvertellers, kunstenaars en lokale groepen met de intentie om kinderen mee te nemen in de wereld van magische verhalen.

Voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen

Overal wordt in het hele land een voorleesontbijt georganiseerd. In bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Het wordt jaarlijks gehouden om het voorlezen aan peuters en kleuters te stimuleren. Tijdens deze voorleesontbijten lezen bekende en onbekende Nederlanders voor aan jonge kinderen. Om de ruimte mooi aan te kleden is er keus uit diverse posters over lezen. Er kan ook voorgelezen worden met de gratis filmpjes, verhaaltjes en vertelverhalen van Beertje AndersVoorgelezen worden is belangrijk voor jonge kinderen! Voorlezen draagt bij tot een betere taal- en leesvaardigheid van kinderen. Hoe vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe groter de voordelen zijn. Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid, het ontwikkelt het taalgevoel en vergroot de woordenschat. Ook zorgt voorlezen voor rust, ontspanning en structuur in de dag van kinderen. Maar het allerbelangrijkste is het plezier dat de ouder, grootouder en het kind eraan beleven. 

Voorlezen met een Kamishibai

Voorlezen met een Kamishibai

Kamishibai, ook wel bekend als papieren theater, is een traditionele vorm van verhalen vertellen die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw in Japan. Het bestaat uit een reeks illustraties of afbeeldingen die één voor één worden getoond, terwijl een verteller het verhaal en de dialoog reciteert in vooraf geschreven scripts. Kamishibai-uitvoeringen werden oorspronkelijk opgevoerd in papieren theaters buiten treinstations, met artiesten die ze op straathoeken of andere openbare plaatsen gaven. Na verloop van tijd vestigde deze praktijk zich in meer educatieve omgevingen zoals scholen, bibliotheken, ziekenhuizen en verpleeghuizen, waar het nog steeds een populaire vorm van verhalen vertellen is. Een Kamishibai of verteltheater kopen.

Het Nationale Voorleesontbijt 2024

Op 24 januari 2024 worden de Nationale Voorleesdagen ingeluid met het Nationale Voorleesontbijt. Gezellig samen op de basisschool, peuterspeelzalen en kinderopvang ontbijten en daarbij voorgelezen worden uit een mooi prentenboek. Ook ouders kunnen meedoen aan het Nationale Voorleesontbijt door thuis voor te lezen aan kinderen die nog niet naar school of de kinderopvang gaan.

Posters over lezen

Bekijk alle posters over lezen om het klaslokaal, de kleuterschool of bibliotheek gezellig aan te kleden tijdens het Nationale Voorleesontbijt. De grootste A1-formaat poster 'Lezen is zoveel meer!' met grappige smileys en teksten is super leuk in de bibliotheek, klas of kinderopvang. Bij deze poster ontvangt u gratis een bijpassende PowerPoint en cliparts. Klik hier voor meer info/bestellen

Gratis PowerPoint en cliparts over lezen voor het Nationale Voorleesontbijt

Van de afbeeldingen op de Poster 'lezen is zoveel meer'is ook een leuke bijpassende PowerPoint-presentatie gemaakt. Deze is samen met de cliparts van de smiley's gratis te downloaden. Gratis PowerPoint-presentatie en cliparts over lezen!

Tijdens het Nationale Voorleesontbijt voorlezen met Beertje Anders

Jonge kinderen beleven samen met Beertje Anders veel avonturen in de verschillende filmpjes, verhaaltjes, liedjes en spelletjes. Middels meer dan zestig lees- en luisterverhaaltjes wordt de woordenschat van jonge kinderen vergroot. De aantrekkelijke illustraties maken de leesboekjes erg aantrekkelijk.

Kamishibai of verteltheater

Vertelverhalen van Beertje Anders voorlezen op basisscholen, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven of in de bibliotheken is extra leuk met een Kamishibai of verteltheater. Voor de Kamishibai zijn diverse vertelverhalen van Beertje Anders gemaakt. Kijk hier voor meer informatie over de Kamishibai of verteltheater.

Voeding als thema bij het voorlezen bij het Nationale Voorleesontbijt

Voor jonge kinderen heeft Beertje Anders ook leuke filmpjes en voorleesverhaaltjes gemaakt over voeding. De filmpjes en verhaaltjes mogen gratis gebruikt worden tijdens of na het voorleesontbijt. Ook zijn er leuke gratis werkbladen gemaakt die passen bij de thema’s over voeding. Kijk voor ‘leesvoer’ en de filmpjes over gezond eten voor jonge kinderen op de website van Beertje Anders.

Bekijk het filmpje over:

 • Beer Groen die een moestuin heeft achter de school.
 • Wat gezonde beren eten
 • Oma soep - een verhaaltje over geduld
 • Snoep goed
 • Ontbijt vergeten
 • Beren leren eten

Bekijk ook op de website van Beertje Anders het affiche over de voedingsdriehoek en het werkblad 'Voedingsdriehoek', het affiche over brood maken en de werkbladen ontbijt vergeten en Snoepgoed.  

Speciale dagen over lezen

 1. De Nationale Voorleesdagen van 24 januari t/m 3 februari 2024
 2. De Week van Lezen en Schrijven van 8 t/m/ 14 september 2023
 3. Wereldalfabetiseringsdag jaarlijks op 8 september
 4. Kinderboekenweek van 2 t/m 13 oktober 2024
 5. Jeugdboekenmaand van 1 t/m 31 maart 2024