• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Wat is 'weerbaarheid'?

Grenzen kunnen aangeven

Jouw plekje in de wereld

Iedereen krijgt bij zijn geboorte zijn eigen plekje in de wereld. Een plaats die je voor jezelf mag opeisen en waar anderen rekening mee moeten houden. Dit plekje is 'fysiek' van jou, daarmee bedoelen we dat jouw lichaam de ruimte nodig heeft om op dit plekje te leven. Maar net zo belangrijk is dat je ook 'mentaal', dat wil zeggen in je hoofd, je eigen plekje opeist. Jij bent net zo belangrijk als ieder ander mens en jij mag zelfverzekerd zijn in jouw plekje.

 

Fysiek weerbaar

Fysiek weerbaar is je sterk voelen in je lichaam. Niemand mag fysiek jouw plekje van je afnemen: iemand gaat voor zijn beurt, iemand gaat zo breed zitten dat er geen plaats meer voor je is, of iemand zit op een vervelende manier aan je. 

 

Mentaal weerbaar

Mentaal weerbaar is je sterk denken in je hoofd. Niemand mag, ook al is het een grapje, steeds iets over of tegen jou zeggen wat jij niet leuk vindt. Ook is iedereen anders en denkt iedereen anders. Jij hebt jouw mening en jouw gevoelens en daar horen andere mensen rekening mee te houden. Doen ze dat niet, gaan ze over jouw grenzen, dan moet je daar iets tegen doen. Onderneem je niets dan zullen ze alleen maar minder rekening met je gaan houden. Je gaat dan zelf denken dat het heel normaal is dat er met jou geen rekening gehouden wordt en dat jij niet zo belangrijk bent. Maar ieder mens is even belangrijk en alle mensen moeten rekening met elkaar houden. 

Jij bent net zo belangrijk

Jij moet er dus voor zorgen dat je niet in een situatie terecht komt waarin anderen geen rekening met je houden. Pas als jij jezelf net zo belangrijk vindt als iemand anders zal je voor jezelf opkomen en weerbaar worden. 'Weerbaar zijn' houdt dus in dat je zorgt dat anderen niet over jouw grenzen heen gaan en dat je, als ze dat wel doen, er iets tegen doet.


Voor jezelf opkomen

Dat is niet zo eenvoudig. Er zijn mensen die zichzelf zo belangrijk vinden dat ze weinig of geen rekening houden met anderen. Er zijn ook mensen die graag belangrijk gevonden willen worden en daarom de baas over anderen gaan spelen. Er zijn ook mensen die denken dat zij voor hun eigen wensen andere mensen mogen misbruiken. Deze mensen willen je van je plekje verdringen en willen niet luisteren naar wat jij te zeggen hebt. In al deze gevallen moet je voor jezelf opkomen en aan de ander laten zien dat die, misschien per ongeluk, op jouw plekje kwam.

 

Weerbaar zijn

'Weerbaar zijn' betekent dat je er zelf voor zorgt dat jouw veiligheid niet in gevaar komt. Andere mensen om hulp vragen als je het alleen niet kunt oplossen is ook een vorm van 'weerbaar zijn'.

 


Oefeningen en meer over 'Wat is weerbaarheid' vind je in het:

weerbaarheidsprogramma