• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Les over verslaving

Van onbekend naar verslaafd

De poster 'Van onbekend naar verslaafd'

Les over verslaving
Hoe ontstaat een verslaving? Aan de hand van deze les over verslaving wordt aan leerlingen duidelijk gemaakt waar en hoe gemakkelijk we ergens verslaafd aan kunnen raken. Een les om de bewustwording over afhankelijkheid en verslaving te stimuleren. Als ze zich ervan bewust worden hoe een verslaving zich opbouwd, kunnen ze voor zichzelf tijdig een grens stellen. Het is dus goed om leerlingen hierover aan het denken te zetten, zodat ze kunnen stoppen met slechte gewoontes voordat het een verslaving geworden is.

Doelstelling:
De leerlingen worden zich ervan bewust dat we tegenwoordig van veel dingen afhankelijk kunnen worden en dat deze afhankelijkheid eenvoudig kan leiden tot een verslaving. Ze begrijpen dat hun dit wordt geleerd en/of opgedrongen (reclame) en dat het stellen van eigen grenzen heel belangrijk is om niet in een verslaving terecht te komen. Met deze les helpt u uw leerlingen op de goede weg naar een gezonder leven!

De les over verslaving kost € 19,95

Geschikt voor het middelbaar onderwijs

Werkwijze:

  • Print de bannerposter uit en hang deze samen met de poster 'Van onbekend naar verslaafd', deze ontvangt u per post, op in het leslokaal.
  • Start daarna met de PowerPoint-presentatie ‘Mijn verslaving’. Hierin wordt uitgelegd hoe vanaf onze geboorte een afhankelijkheid of verslaving tot stand komt. Bij de PowerPoint-presentatie hoort een bijlage met meer informatie over de punten die benoemd worden.
  • Print de vijf werkbladen uit. De leerlingen kunnen hier nu mee aan de slag gaan. Op de werkbladen wordt eerst uitgelegd hoe je aan een stof of een handeling verslaafd kunt raken. Hierbij wordt uitgelegd dat als we iets niet kennen, we dit ook niet missen. En hoe we in de verleiding komen, hoe we ergens verslaafd aan kunnen raken. Eigen grenzen stellen zijn daarbij heel belangrijk. op de werkbladen staan ook vragen die ze mogen beantwoorden, maar omdat ze natuurlijk erg persoonlijk zijn mogen ze er ook een kruisje bijzetten. Het belangrijkste is dat ze er over nadenken. Aan de hand van een schema kijken ze ook waar nu , op dit moment, hun grens ligt. 

Per post ontvangt u:

  • De poster 'Van onbekend naar verslaafd' (A3-formaat)


De digitale lesmaterialen download u via de website. U ontvangt hiervoor een mail met een link. De digitale lesmaterialen bij deze les zijn:

TIP!
Bewaar de bestanden en gebruik de les elk jaar opnieuw.

De digitale bannerposter kunt u uitprinten
en ophangen in het lokaal.

Telefoonverslaving
De les die hierop volgt gaat over onze afhankelijkheid en verslaving van de mobiele telefoon - mobielverslaving. Goed om hier, in deze tijd, eens bij stil te staan en er met elkaar over te praten. Waar liggen de grenzen in het gebruik van de mobiel?

De tekst hieronder komt uit de les over verslaving.

 

Les over verslaving


Ik ben met niets geboren. Ik zucht en neem een eerste hap naar lucht, doe mijn ogen open en hoor en ruik van alles. Welkom op de aarde! Ik bezit niets, ik heb niets en ik mis niets. Kijk ik om mij heen dan zie ik een gekke wereld. Lees het verhaal over verlangen


Levensbehoeften

Er zijn eerste levensbehoeften die iedereen nodig heeft om te kunnen leven. Voorbeelden hiervan zijn: voeding, warmte en genegenheid. Er zijn ook andere levensbehoeften die niet nodig zijn om te overleven, maar het leven wel aangenamer maken, zoals sport, amusement, een auto, een mobiel, etcetera. Daarnaast zijn er ook onnodige en zelfs onwenselijke levensbehoeften. Bijvoorbeeld roken, alcohol, drugs, gokken, enzovoort.


Verslaving

Bij een verslaving ben je afhankelijk van een stof of een handeling. Zolang je deze stof kunt innemen of de handeling kunt verrichten, is de verslaving niet voelbaar. Voorbeelden van een stof zijn bijvoorbeeld alcohol, drugs, nicotine, vetten, suikers of cafeïne. Voorbeelden van een handeling zijn bijvoorbeeld gokken, roken, werken, bellen, computeren, gamen, whatsappen, mailen of seks. Een combinatie kan ook. bijvoorbeeld roken. Een sigaretje opsteken als handeling en de nicotine van de sigaret als stof. Er zijn vele vormen van verslaving, maar ze werken allemaal ongeveer hetzelfde.


Gewoonte

Sommige stoffen die ik neem of handelingen die ik doe zijn een gewoonte en geen verslaving. Ik doe ze omdat het goed voor me is. Zoals tandenpoetsen. Dat doe ik omdat het mij zo geleerd is, maar ik ben er niet verslaafd aan. Ik zou er zo mee kunnen stoppen.

Als je je bewust wordt van alles waar je verslaafd aan kunt raken, kun je tijdig een grens stellen.

 

  • Tot hoever ga je?
  • Wat is jouw grens? 

Om grenzen te leren kennen moet je eerst weten waar jouw grens nu ligt. Dit kun je doen aan de hand van het schema. Op de schaal hiernaast kun je aangeven waar jouw grens ligt voor bijvoorbeeld:  Eten - Drugs - Gaming - Alcohol - Whatsapp - Energiedrank - Roken

Gerelateerde producten:

Les over mobielverslaving

De uitdaging: Kun jij nog een week zonder social media??