Posters over meningsverschil

Je kunt het oneens zijn, maar wel elkaars mening respecteren

Posters over meningsverschil

Respect is ook, dat als je het niet met elkaar eens bent, je wel elkaars mening respecteert. De posters over meningsverschillen zijn enkelzijdig bedrukt op 400 gram hoge kwaliteit afwasbaar glanslaminaat. Het formaat van posters is A3 en de prijs is € 5,95 per stuk. De posters passen in een A3-formaat posterstandaard of wissellijst.

Bovenstaande posters over meningsverschil passen bij een serie posters over respect:

Teksten op de posters:

  • Respect - Als je het oneens bent, maar wel elkaars mening respecteert!
  • Respect moet je je geven om het te mogen ontvangen!
  • Respect - Groot of klein, respectvol moet je zijn!
  • Respect - Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

 

Wat is een meningsverschil?

Meningsverschil draait om het accepteren dat er verschillen bestaan tussen mensen. Meningsverschil betreft het onderkennen en erkennen van verschillende standpunten of meningen over een bepaald onderwerp. Een meningsverschil is letterlijk het verschil van inzicht tussen twee of meer personen over een bepaald onderwerp, waardoor er geen overeenstemming kan worden bereikt. Dit kan om grote of kleine dingen in het leven gaan. Jij wil er met de vakantie er lekker op uit trekken terwijl je partner liever in en om het huis de vakantie wil doorbrengen. Als twee landen meningsverschillen hebben over waar bijvoorbeeld een grens loopt dan kan dit resulteren in een oorlog tussen twee landen. 

Begrip hebben voor een andere mening

Het is oké om meningsverschillen te hebben. Respect staat niet gelijk aan het eens zijn met elkaar. We kunnen allemaal verschillende ideeën hebben, en toch respect tonen voor elkaars meningen. De bedoeling is dat ieders standpunt net zo belangrijk blijft, ongeacht of anderen er mee eens zijn of niet. Het accepteren van de verschillende perspectieven van mensen vraagt om flexibiliteit, openheid en respect. Deze opvatting is het kernpunt van verscheidenheid in welke vorm dan ook, waaronder religie, opvoeding cultuur of seksualiteit. Ondanks een verschil in mening kun je begrip, acceptatie en respect hebben voor deze verschillen tussen mensen onderling.

Onenigheid en conflict

Dit verschil kan de oorzaak zijn voor onenigheid en conflict. Een conflict ontstaat wanneer twee of meer mensen of groepen mensen het oneens zijn over meningen, gevoelens of behoeften, en niemand bereid is een compromis te sluiten. Een conflict kan op vijf gebieden ontstaan. Lees het moraal verhaal over beleving en het moraal verhaal over ruzie

Verschil in behoefte, inzichten of gevoelens

Conflicten ontstaan ​​wanneer individuen niet in staat zijn onverenigbaarheden in hun behoeften, meningen en emoties op te lossen. In conflictsituaties is de 'feitelijke waarheid' vaak niet belangrijk - mensen reageren meer op wat zij geloven dat waar is. Persoonlijke interpretaties en gevoelens zijn de belangrijkste drijfveren voor gedrag. Als gevolg hiervan ontstaan ​​er conflicten vanuit verschillende gezichtspunten die moeten worden aangepakt om tot overeenstemming te komen.

Geen begrip voor een ander standpunt

Conflicten komen meestal voort uit het onvermogen of de onwil om het perspectief van een ander te begrijpen. Naarmate de verschillen tussen individuen groter worden, neemt ook de kans op misverstanden toe (denk aan verschillende culturen). Vooroordelen en stereotiep denken kunnen ook een rol spelen bij het aanwakkeren van conflicten.

Emoties spelen een grote rol

Conflicten zijn vaak verbonden met negatieve emoties. Iets kan lange tijd vervelend zijn voordat het 'ontploft' in een conflict. Emoties kunnen tijdens een conflict verder escaleren. Mensen worden het beu om steeds dezelfde argumenten te horen, wat resulteert in een snellere tijdlijn om boos/geïrriteerd te worden. Over het algemeen neemt ook het begrip voor de ander af. Daarnaast kunnen er ook antipathieën een rol spelen; soms is het te wijten aan afkeer van of afgunst jegens iemand anders. Conflicten zijn dus nooit puur gebaseerd op rationaliteit.

Gebrekkige of verstoorde communicatie

Als er een conflict ontstaat, wordt de communicatie verstoord, ontstaat er een patstelling of, in het ergste geval, willen partijen elkaar niet meer spreken. Hoe bozer iemand wordt, hoe minder genuanceerd ze worden. Mensen luisteren minder snel naar elkaar. Verstoorde communicatie kan ook een oorzaak zijn van conflicten.

Toename van polarisatie

Conflicten leiden meestal tot polarisatie. Wanneer er een conflict ontstaat, hebben mensen de neiging om partij te kiezen en kunnen de meningsverschillen dieper verankerd raken. In sommige gevallen kunnen letterlijke veldslagen tussen tegengestelde groepen plaatsvinden, zoals in tijden van oorlog. Bekijk ook het thema: Multiculturele samenleving