• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering
Home » Thema » Vrede » De oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft een grote invloed op ons nu de oorlog dichterbij is dan we gewend zijn. De grens van Oekraïne is ongeveer 1400 kilometer van ons vandaan, het doet veel met ons. We ervaren hier ook de angst voor de gevolgen van de oorlog. Ook hier kampen veel kinderen en jongvolwassenen met angst, onzekerheid en slaapproblemen door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Ze hebben het idee dat het nu steeds dichterbij komt. We hebben gelukkig al heel lang geen oorlog gehad die zo dichtbij was. Dit is dus ook wel een bijzondere situatie en dat maakt mensen en kinderen ongerust. Op sociale media uiten veel mensen hun bezorgdheid en kinderen bellen veel vaker de kindertelefoon met vragen over de oorlog. Ze bellen voor meer informatie, vertellen van slaapproblemen, maar angstgevoelens spelen op dit moment het meest.

 

Hoe kun je omgaan met angst voor oorlog?

Veel angst is er over het gebruik van kernwapens en de gevolgen hiervan en angst dat de oorlog ook hier in ons land kan komen. Naast goede informatie over de oorlog die je wellicht wat gerust kan stellen, kan het ook zijn dat je beter wat afleiding kunt zoeken. De hele tijd bezig zijn met de oorlog en de heftige beelden in het nieuws en op social media maken je ook angstig.

Angst voor de oorlog heeft invloed op je geestelijke gezondheid. Kijk niet te veel naar beelden en nieuws over de oorlog, dit bevestigd en vergroot je angst alleen maar. Praten over hoe je je voelt kan wel helpen om je minder angstig te voelen en samen kun je kijken of je misschien ook iets kunt doen om te helpen. Er zijn veel initiatieven waar je aan kunt bijdragen.