• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering
Home » Thema » Pesten » Pesten schoolbreed aanpakken » Cyberpesten 11 jaar en ouder

Les over Cyberpesten

Lesmaterialen cyberpesten of online pesten

De les over cyberpesten is gemaakt voor leerlingen van 11 jaar en ouder. De tekst hieronder komt uit het werkboekje. Daaronder staan alle lesmaterialen die geschikt zijn voor deze leeftijdsgroep.

Cyberpesten

Bij cyberpesten stuurt iemand opzettelijk lelijke teksten, foto’s of filmpjes naar jou.

Wat kun je doen als slachtoffer van cyberpesten?

Bij cyberpesten kun je je hulpeloos voelen, maar er zijn stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen en hulp te zoeken. Wat je zeker niet moet doen is jezelf afsluiten en het zelf willen oplossen. Ook al ben je slachtoffer en doelwit van een cyberpester, neem vooral geen slachtofferrol aan en geef nooit op!

Negeer of blokkeer cyberpesten

Als je wordt gepest doordat iemand lelijke teksten naar je schrijft, dan kun je dit het beste negeren of de afzender blokkeren. Een reactie is juist wat de pestkop uitlokt en wat hem/haar voldoening geeft. Je gaat op zijn/haar ’spelletje’ in. Verlaag jezelf niet tot het niveau van de pester door lelijk terug te gaan doen. Je bent dan niet alleen meer slachtoffer, maar ook een pester en het zal moeilijk worden om het dan nog te stoppen. Je moedigt de pestkop daarmee ook alleen maar aan om te reageren met nog meer lelijke taal. Het is verloren tijd die je beter kunt steken in het beschermen van jezelf tegen cyberpesten.

Bewaar belastende berichtjes

Bewaar wel alle berichten waarin je gepest wordt in een aparte map of op een memorystick. Als het dan erg uit de hand loopt heb je dit als bewijsmateriaal. Je kunt het laten zien aan iemand die je kan helpen. De gegevens zijn dan erg waardevol om na te gaan wat er precies gebeurde, wie de pestkop kan zijn en in hoeverre hij/zij over grenzen is gegaan.

Blokkeer de afzender bij cyberpesten

Verwijder vervolgens de berichten uit de app (zodat je er niet steeds weer aan herinnerd wordt). Ook als je niet zelf wordt gepest maar iemand anders, kun je deze berichtjes het beste negeren en de afzender blokkeren. Het is leedvermaak of galgenhumor. Door het bericht te verwijderen doe je er niet aan mee. Stuur de berichten zeker niet door, ook al ken je het slachtoffer zelf niet. Als de  afzender een vriend(in) of een klasgenootje van je is, wijs diegene er dan op dat je hier niet van gediend bent en zijn/haar contactgegevens verwijdert als hij/zij ermee doorgaat. Als het echt vrienden van je zijn zullen ze je advies opvolgen, hun fout erkennen en ermee stoppen.

Zoek hulp bij cyberpesten

Je vrienden, ouders, favoriete leraar, mentor en zelfs de politie kunnen helpen bij cyberpesten. Op school is een protocol over hoe je kunt handelen bij cyberpesten en je kunt hier een beroep op doen om je te laten helpen en beschermen. Het is nuttig om er met vrienden of een vertrouwenspersoon over te praten. Je staat er dan niet meer alleen voor en ze kunnen je steunen als het niet stopt. Je hoeft er nooit alleen voor te staan wanneer je het doelwit bent van pesterijen.

Sluit de pester buiten

Als slachtoffer van cyberpesten kun je het beste alle communicatie stoppen met de cyberpester. Blokkeer hun telefoonnummer zodat je niet langer hun gesprekken of teksten ontvangt. Als dat niet mogelijk is, kun je overwegen te veranderen van telefoon of telefoonnummer. Lukt het jou niet om Facebook of andere programma's te blokkeren tegen pestkoppen, dan kun je hier ook het beste hulp bij vragen. Sluit de cyberpester buiten, zodat deze niet meer met je kan communiceren. Bescherm je wachtwoord goed bij alles wat je op internet doet. Verdiep je in de gevaren en misleidingen van het world wide web en hoe pestkoppen, viezeriken en oplichters te werk gaan. Hoe beter je je tegenstanders en hun tactieken kent, des te beter (know your enemy). Laffe en vernietigende acties van cyberpesters zeggen vaak meer over de afzender dan over jou, als ontvanger. Lees maar eens het moraalverhaal over 'Varken of engel'

 

 

Raadsel 
Je bent bmh en voelt je kplkkr als je bff je een zz&m makend filmpje stuurt. Als bff zeg je dat het niet nrml, ggg en dat het gah is.
Je legt hem/haar uit dat het negeren van cp en bcp het beste is.
Ook vertel je dat mcp heel belangrijk is, daarmee voorkom je veel ver3t! Als je bff reageert met bedankt, xq6 en jhg. Dan kun je terug schrijven ov=ntb en bete4hdan. Want dan heb je écht een vriend!


Lespakket Cyberpesten

Werkwijze
Deel vooraf aan elke leerling een blaadje uit en vraag de leerlingen hier hun naam op te zetten. Start dan de PowerPoint-presentatie. Dia 1 tot en met 17 legt de verschillende vormen van pesten uit. Bij dia 18 kunnen de leerlingen meedoen met de kreukeloefening en gebruiken ze het blaadje dat u vooraf uitgedeeld heeft.


Werkboekje cyberpesten

Het werkboekje begint met de kreukeloefening uit de PowerPoint-presentatie. Daarna wordt uitgelegd wat je, als slachtoffer van cyberpesten, het beste kunt doen. Een moraalverhaal over een koning en een monnik. De koning beledigt de monnik, maar in plaats van lelijk terug te doen geeft de monnik de koning een compliment. De koning eist hierover een verklaring van de monnik; die is verhelderend en ook toepasbaar bij cyberpesten. Ontvang je lelijke tekst op je mobiel, dan zegt dat meer over de schrijver van de tekst dan over jou. Ook staan er in het werkboekje vragen en afkortingen. De betekenis van de afkortingen staan, voor zover de leerlingen deze nog niet kennen, allemaal omschreven op de posters.
- Bekijk hier het werkboekje 'Cyberpesten'


Antwoordenbladen

De afkortingen staan allemaal uitgewerkt op een antwoordenblad


De posters over cyberpesten

Deze kunnen opgehangen worden in de klas. De leerlingen kunnen hier de afkortingen weer vinden voor hun les.

Doelstelling les over cyberpesten

De doelstelling van de les over cyberpesten is om het bespreekbaar te maken door middel van een leuke eigentijdse les! Aan de hand van de kreukeloefening, het moraalverhaal, de posters en het werkboekje kunt u cyberpesten en de impact daarvan bespreekbaar maken.

Discussieplaat voor- en achterkant

De polsbandjes en de usb-stick met digitale bestanden


Andere geschikte lesmaterialen over pesten voor 11 jaar en ouder:

 

De muur tegen pesten.
Iedereen kan mee doen aan de muur tegen pesten ook jonge kinderen kun hun ervaring met pesten opschchrijven en/of de baksteen kleuren of een tekening maken en deze bij de muur tegen pesten hangen. Lespakket 'De muur tegen pesten'

 

Meld pesten - de brievenbus 
Sinds vandaag hangt op de kamer van de vertrouwenspersoon een brievenbus waar je kunt melden dat je wordt gepest. Dit mag met je naam erbij maar het mag ook anoniem.

Met deze brievenbus 
willen we leerlingen die worden gepest de gelegenheid geven te melden dat ze worden gepest. Vaak vinden kinderen het moeilijk te melden aan "derden" dat ze worden gepest. De brievenbus is laagdrempelig en je kunt op elk moment van de dag een briefje in de bus doen.
Lespakket 'Meld pesten'

.

Geweven polsbandje Pesten
Kleurrijk bedrukt geweven polsbandje. Wordt veel gebruikt voor het afsluiten van een project of dag over pesten. Ook leerlingen die een spreekbeurt over pesten houden, delen na afloop vaak een bandje uit aan de klasgenoten.

 

Schoolpakket pesten VO
Een mooi pakket over het thema pesten voor het voortgezet onderwijs! In dit pakket zitten zeven complete lespakketten met posters. Elk lespakket bevat fysieke materialen en/of digitale materialen. Schoolpakket pesten VO bestellen

De zeven lespakketten in dit pakket:

 

Gratis downloads

- Moraal verhaal 'Kreukelpapier'
- Moraal verhaal 'De ezel in de put'
- Moraal verhaal 'Varken of engel'
- PowerPoint-presentatie Pesten
- Pesten cliparts en smileys