• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering
Home » Thema » Pesten » Pesten is ongewenst gedrag

Pesten is ongewenst gedrag

Gewenst en ongewenst gedrag

 

Alles wat jij doet of zegt is gedrag. Gedrag is niet wat je zelf voelt, maar wat andere kinderen of volwassenen zien of horen. Zij vinden het gedrag goed of fout. Je kunt ook zeggen: gewenst gedrag of ongewenst gedrag.

Gedrag

Vinden ze jouw gedrag goed, dan noemen zij dit gewenst gedrag! Ze moeten dan lachen of kijken blij. Dan krijg je een dikke duim of soms een andere beloning. Goed gedrag vinden ze fijn. Het zorgt ervoor dat ze blij en trots op je zijn. Ze willen dan met je praten, spelen of zelfs je vriend worden. Vinden ze jouw gedrag fout, dan noemen zij dit ongewenst gedrag! Ze vinden jouw gedrag dan niet prettig en kijken dan ook niet vrolijk. Meestal zal de ander tegen je zeggen dat het niet leuk is wat je doet. Met dit ongewenste gedrag kun je anderen ook erg verdrietig of bang maken. Pesten is ongewenst gedrag.

 

Gewenst of ongewenst gedrag?

Kinderen en volwassenen kijken naar anderen en zien hoe zij zich gedragen. Als ze het gedrag goed vinden gaan ze graag met diegene om. Die wil je dan wel als vriend. Je voelt je er prettig bij. Je kunt het samen goed vinden en je wilt graag samen dingen doen. Iemand met gewenst gedrag wil je wel graag als vriend

Als anderen het gedrag ongewenst vinden gaan ze niet zo graag met diegene om. Ze doen niet graag iets met diegene samen en proberen die dan misschien wel juist zoveel mogelijk te vermijden. Iemand met ongewenst gedrag wil je vast niet als vriend!

Natuurlijk gedraagt iedereen zich wel eens ongewenst. Je bent moe en zegt dan bijvoorbeeld iets onvriendelijks.

Maar gewenst gedrag is voor iedereen veel prettiger en daarom krijgt je meer vrienden als je je goed gedraagt.

Heb je een vriend of vriendin die zich eens niet goed gedraagt, zeg er dan iets van. Juist een goede vriend/vriendin doet dit. Pesten is ongewenst gedrag - altijd!!

 

Bekijk ook het posterpakket 'Stop pesten'

Pesten is ongewenst gedrag