• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering
Home » Thema » Pesten » De gevolgen van pesten

de Gevolgen van pesten

De impact van pesten en cyberpesten

De ernst van pesten en cyberpesten

De gevolgen van pesten en cyberpesten kun je nooit meer helemaal ongedaan maken. De gepeste zal er altijd last van blijven houden. Neem eens een papiertje. Zet hier je naam op. Frommel dit papiertje in elkaar tot een zo klein mogelijk bolletje. Leg het voor je op de tafel en sla het plat met je hand en vuist! Je mag er zelfs op bijten! Gooi het naast je op de grond. Je mag er op gaan staan, springen en stampen. Leg nu het propje papier voor je op de tafel. Haal het voorzichtig uit elkaar en vouw het helemaal los. Tot het weer helemaal plat is. Strijk, met je hand, het papiertje zo vlak mogelijk en probeer elke kreukel er weer uit te halen! Kijk nu naar je naam op het papiertje en bedenk wat ermee gebeurd is. Het is verfrommeld en klein gemaakt! Het is gestompt en geslagen. Er is op gestaan, gestampt en gesprongen. Dit gebeurt ook met iemand die gepest is! Aan de hand van dit verhaal kun je heel goed begrijpen dat de gevolgen van pesten en cyberpesten heel ernstig zijn. De oefening van het kreukelpapiertje maakt leerlingen bewuster van de impact van pesten en cyberpesten. Het kan een echte eye-opener zijn! 

De gevolgen van pesten en cyberpesten

Wat kun je doen als slachtoffer?

Bij cyberpesten stuurt iemand opzettelijk lelijke teksten, foto’s of filmpjes naar jou. Bij cyberpesten kun je je hulpeloos voelen, maar er zijn stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen en hulp te zoeken. Wat je zeker niet moet doen is jezelf afsluiten en het zelf willen oplossen. Ook al ben je slachtoffer en doelwit van een cyberpester, neem vooral geen slachtofferrol aan en geef nooit op!

Negeer of blokkeer cyberpesten

Als je wordt gepest doordat iemand lelijke teksten naar je schrijft, dan kun je dit het beste negeren of de afzender blokkeren. Een reactie is juist wat de pestkop uitlokt en wat hem/haar voldoening geeft. Je gaat op zijn/haar ’spelletje’ in. Verlaag jezelf niet tot het niveau van de pester door lelijk terug te gaan doen. Je bent dan niet alleen meer slachtoffer, maar ook een pester en het zal moeilijk worden om het dan nog te stoppen. Je moedigt de pestkop daarmee ook alleen maar aan om te reageren met nog meer lelijke taal. Het is verloren tijd die je als je slim bent beter kunt steken in het beschermen van jezelf tegen cyberpesten.

Bewaar

Bewaar wel alle berichten waarin je gepest wordt in een aparte map of op een memorystick. Als het dan erg uit de hand loopt heb je dit als bewijsmateriaal. Je kunt het laten zien aan iemand die je kan helpen. De gegevens zijn dan erg waardevol om na te gaan wat er precies gebeurde, wie de pestkop kan zijn en in hoeverre hij/zij over grenzen is gegaan.

Verwijder

Verwijder vervolgens de berichten uit de app (zodat je er niet steeds weer aan herinnerd wordt). Ook als je niet zelf wordt gepest maar iemand anders, kun je deze berichtjes het beste negeren en de afzender blokkeren. Het is leedvermaak of galgenhumor. Door het bericht te verwijderen doe je er niet aan mee. Stuur de berichten zeker niet door, ook al ken je het slachtoffer zelf niet. Als de afzender een vriend(in) of een klasgenootje van je is, wijs diegene er dan op dat je hier niet van gediend bent en zijn/haar contactgegevens verwijdert als hij/zij ermee doorgaat. Als het echt vrienden van je zijn zullen ze je advies opvolgen, hun fout erkennen en ermee stoppen.

Zoek hulp bij cyberpesten

Je vrienden, ouders, favoriete leraar, mentor en zelfs de politie kunnen helpen bij cyberpesten. Op school is een protocol over hoe je kunt handelen bij cyberpesten en je kunt hier een beroep op doen om je te laten helpen en beschermen. Het is nuttig om er met vrienden of een vertrouwenspersoon over te praten. Je staat er dan niet meer alleen voor en ze kunnen je steunen als het niet stopt. Je hoeft er nooit alleen voor te staan wanneer je het doelwit bent van pesterijen.

Sluit de pester buiten

Als slachtoffer van cyberpesten kun je het beste alle communicatie stoppen met de cyberpester. Blokkeer hun telefoonnummer zodat je niet langer hun gesprekken of teksten ontvangt. Als dat niet mogelijk is, kun je overwegen te veranderen van telefoon of telefoonnummer. Lukt het jou niet om Facebook of andere programma's te blokkeren tegen pestkoppen, dan kun je hier ook het beste hulp bij vragen. Sluit de cyberpester buiten, zodat deze niet meer met je kan communiceren. Bescherm je wachtwoord goed bij alles wat je op internet doet. Verdiep je in de gevaren en misleidingen van het world wide web en hoe pestkoppen, viezeriken en oplichters te werk gaan. Hoe beter je je tegenstanders en hun tactieken kent, des te beter (know your enemy). Laffe en vernietigende acties van cyberpesters zeggen vaak meer over de afzender dan over jou.

 

Meer informatie over de week tegen pesten