• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Les Smartphone in het verkeer

Smartphones in het verkeer kunnen fataal zijn

Les Smartphone in het verkeer

Aan de hand van de les wordt duidelijk gemaakt hoe gevaarlijk social media in het verkeer kan zijn. De les start met de PowerPoint-presentatie: ‘Smartphone in het verkeer’. De vragen uit de bijlage kunnen bij de PowerPoint-presentatie gebruikt worden. Hierna kan het verhaal: ' Een goede regel is er niet voor niets!' voorgelezen worden. De teksten op het blad: 'Nieuwe media en verkeer' en het affiche kunnen in de klas opgehangen worden of meegegeven worden voor thuis. De digitale lesmaterialen download u via de website. U ontvangt hiervoor een mail met link. Prijs € 5,00 
Download de werkwijze


Inhoud van de digitale les:

  • Werkwijze
  • PowerPoint-presentatie + bijlage
  • Tekst: ’Smartphone in het verkeer – Geen excuus!’
  • Verhaal: ‘Een goede regel is er niet voor niets!’
  • Affiche: dubbele tekst

 

Smartphone en verkeer?

Geen goede combinatie!

Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Tip!
Bewaar de bestanden en gebruik
de les elk schooljaar opnieuw.

Smartphone en verkeer

Dat smartphones enorm afleiden, weten we allemaal en in het verkeer kan dat fataal zijn. Bellen tijdens het autorijden of fietsen verhoogt de kans op een ongeval aanzienlijk. Even snel op je mobiele telefoon kijken als je een berichtje krijgt terwijl je aan het verkeer deel neemt is verleidelijk, maar levensgevaarlijk. Jaarlijks vallen er ongeveer 600 slachtoffers door mobiel bellen of social media-gebruik in het verkeer. Wanneer je met je telefoon bezig bent, ben je niet met je aandacht en ogen niet bij de weg. Je brengt anderen en jezelf onnodig in gevaar. De kans op een ongeluk is beduidend groter dan wanneer je niet afgeleid wordt door je smartphone. Het gebruiken van je telefoon maakt de kans op een ongeluk 6 keer waarschijnlijker. Smartphone en verkeer - geen goede combinatie - een ongeluk zit in een klein hoekje

De tekst hieronder komt uit de les smartphone in het verkeer

Smartphone in het verkeer is levensgevaarlijk

Het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer is gevaarlijk! De meeste mensen vinden het gevaarlijk om een mobieltje in het verkeer te gebruiken, maar grijpen zelf ook wel eens naar hun mobieltje, terwijl zij aan het verkeer deelnemen. Luister naar je geweten, niet naar je telefoon of je verslaving hieraan! In een split second kun je je eigen toekomst en die van een ander ruïneren. Het verdriet en de gevolgen van een ongeluk kun je nooit meer goedmaken of -praten! Iedereen die deelneemt aan het verkeer, waaronder jijzelf, heeft iemand die hem zeer lief is. Stel je eens voor hoe het zou zijn als je diegene verliest door het gebruik van een mobiel in het verkeer. Het leed dat hierdoor ontstaat hád voorkomen kunnen worden! Niemand wil de persoon zijn die levens van anderen ruïneert door één zelfzuchtig moment! Zelfs gebruikers van een mobiel in het verkeer zelf, hebben een hekel aan mensen die hun mobiele telefoon gebruiken in het verkeer! Als je weet dat iemand aan het verkeer deelneemt: bel hem niet! Stuur of beantwoord geen berichtjes! Breng een ander niet in de verleiding, maar keur het af! Wijs een ander op het gevaar! Accepteer dit gedrag niet! 

 

*Ter overdenking

Goede regels zijn er niet voor niets!
1. Waar ligt voor jou de grens bij het niet opvolgen van afgesproken regels?
2. Laat jij je in het verkeer afleiden door de nieuwe media?
3. Wat vind jij van bellen in het verkeer en het gevaar ervan voor jezelf en anderen?
4. Kun jij je het verdriet voorstellen als je iemand verliest of als anderen jou zouden moeten missen door een ongeval waarbij afleiding de oorzaak was?

Bij een bestuurder die wordt afgeleid wil je niet in de auto zitten! 
Naast een fietser die afgeleid wordt wil je niet fietsen. Ook jij kunt het volgende verkeersslachtoffer zijn! Geen Excuus, keur het af!

Geen excuus

Even een klein berichtje,
een kort gesprekje,
een appje!

Ook jij kunt het volgende verkeersslachtoffer zijn!

Doe het zelf niet en keur het bij anderen af!

Laat je laatste berichtje niet je laatste woorden zijn!

Niet overal is het gebruik van de smartphone gewenst. Zo mogen Nederlandse scholen zelf bepalen of het gebruik van smartphones op school verboden wordt. Voor automobilisten is het al lang verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon in de hand te hebben, te bellen, te sms’en of te appen. In 2019 werd het gebruiken van een smartphone tijdens het fietsen ook verboden. Er geldt een algeheel verbod op het smartphonegebruik in het verkeer.

Leden kunnen alle digitale lesmaterialen downloaden - meer info