• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering
Home » Thema » Mediawijsheid » Les over verslaving

Les over verslaving

Les over social media

 

 

Les over verslaving
Aan de hand van les over verslaving wordt aan leerlingen duidelijk gemaakt waar en hoe gemakkelijk we ergens verslaafd aan kunnen raken. De tekst hieronder komt uit het de les over verslaving. Bij deze les over verslaving ontvangt u ook de les over mobielverslaving en de survivaltest. De drie lessen komen uit de Selfie-methode. De les drie lessen kosten samen € 19,95.

Les over verslaving


Ik ben met niets geboren. Ik zucht en neem een eerste hap naar lucht, doe mijn ogen open en hoor en ruik van alles. Welkom op de aarde! Ik bezit niets, ik heb niets en ik mis niets. Kijk ik om mij heen dan zie ik een gekke wereld. Lees het verhaal: Welkom in de wereld van verlangens.


Levensbehoeften

Er zijn eerste levensbehoeften die iedereen nodig heeft om te kunnen leven. Voorbeelden hiervan zijn: voeding, warmte en genegenheid. Er zijn ook andere levensbehoeften die niet nodig zijn om te overleven, maar het leven wel aangenamer maken, zoals sport, amusement, een auto, een mobiel, etcetera. Daarnaast zijn er ook onnodige en zelfs onwenselijke levensbehoeften. Bijvoorbeeld roken, alcohol, drugs, gokken, enzovoort.


Verslaving

Bij een verslaving ben je afhankelijk van een stof of een handeling. Zolang je deze stof kunt innemen of de handeling kunt verrichten, is de verslaving niet voelbaar. Voorbeelden van een stof zijn bijvoorbeeld alcohol, drugs, nicotine, vetten, suikers of cafeïne. Voorbeelden van een handeling zijn bijvoorbeeld gokken, roken, werken, bellen, computeren, gamen, whatsappen, mailen of seks. Een combinatie kan ook. bijvoorbeeld roken. Een sigaretje opsteken als handeling en de nicotine van de sigaret als stof. Er zijn vele vormen van verslaving, maar ze werken allemaal ongeveer hetzelfde.


Gewoonte

Sommige stoffen die ik neem of handelingen die ik doe zijn een gewoonte en geen verslaving. Ik doe ze omdat het goed voor me is. Zoals tandenpoetsen. Dat doe ik omdat het mij zo geleerd is, maar ik ben er niet verslaafd aan. Ik zou er zo mee kunnen stoppen.

 

 

Als je je bewust wordt van alles waar je verslaafd aan kunt raken, kun je tijdig een grens stellen.

 

  • Tot hoever ga je?
  • Wat is jouw grens? 


Om grenzen te leren kennen moet je eerst weten waar jouw grens nu ligt. Dit kun je doen aan de hand van het schema. Op de schaal hiernaast kun je aangeven waar jouw grens ligt voor bijvoorbeeld:  Eten - Drugs - Gaming - Alcohol - Whatsapp - Energiedrank - Roken

 

Bij deze les past ook het filmpje en het moraal verhaal over de apenval

Leden kunnen alle digitale lesmaterialen downloaden - meer info

Gerelateerde producten: