• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

De survivaltest

Les over social media

 


Aan de hand van drie lesonderdelen wordt duidelijk gemaakt waar en hoe gemakkelijk we ergens verslaafd aan kunnen raken. 
Dit derde lesdeel is de evaluatie van een week zonder nieuwe media. Bij deze les ontvangt u ook deles over verslaving en de les over mobielverslaving. De drie lessen komen uit de Selfie-methode. De les drie lessen kosten samen € 19,95.


De tekst komt uit het de bijlage van de PowerPoint-presentatie


De les: De evaluatie

Kunnen we nog zonder nieuwe media? Ben jij verslaafd of kun je ook nog zonder? Zullen we het eens testen? Schrik niet, de test is niet nu. De test is pas over een week. En duurt een week. Een test die een week lang duurt? Ja, een week lang zonder nieuwe media! Een survivaltest! Denk je dat je dat kunt? Zonder je mobieltje, tablet, pc en tv. Geen berichtjes meer via WhatsApp, mail, etc. Geen draagbare muziek of mediaspeler. Niet meer gamen! Geen filmpje meer kijken, ook niet op tv. Een survivaltest! Zie het als een uitdaging! Durf je het aan? Overleven zonder social media in de 21ste eeuw? Hoelang denk je het vol te houden? Een heel uur? Een dag? Een week?

Verslaafd aan de nieuwe media?
Internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. En het aantal dat eraan verslaafd raakt neemt alleen nog maar toe. We raken er al helemaal aan gewend dat je overal iemand met een smartphone ziet, want ook bijna iedereen heeft er een. Echt overal zie je ze tegenwoordig. Je gaat haast denken dat dit altijd al zo geweest is, maar de mobiele telefoon bestaat nog helemaal niet zo lang. En vooral aan de mobiele telefoon kun je gemakkelijk verslaafd raken. Het is zo’n handig apparaatje, je kunt er ongelofelijk veel dingen mee doen en hij is gemakkelijk mee te nemen. Het begint met een gewoonte, maar het kan zo’n dwang worden dat je telkens je berichtjes wilt blijven checken. Er zijn mensen die wel honderd keer checken of er nog nieuwe meldingen zijn. Hoe zit het met jou? Ben jij verslaafd of zou je ook nog zonder kunnen? 

Ik ben niet verslaafd, ik heb het druk!

Wat is belangrijk?
Tips om je week zonder nieuwe media te laten slagen! Bereid je goed voor en maak afspraken met jezelf!
1. Vertel het aan iedereen. Anderen kunnen je steunen als je het moeilijk hebt of meedoen.
2. Voor- en nadelen? Zet voor je begint de voor- en nadelen op een rijtje. Dit kan je straks helpen.
3. Moeilijke momenten? Schrijf van tevoren op wat je kunt doen, als je het even moeilijk hebt.
4. Hou vol! Om het vol te houden, is het raadzaam iets vervangends te verzinnen. Lukt het even niet, geef dan niet op, maar probeer het de volgende dag gewoon weer opnieuw. Schrijf wel op hoe het kwam dat je het niet vol kon houden.
5. Beloon jezelf. Stel jezelf alvast een beloning in het vooruitzicht, dat kan helpen.
6. Deel je ervaringen. Daar kun je zelf en daar kunnen anderen wat aan hebben.
7. Vermijd verleidingen. Zorg dat alle verleidingen uit het zicht zijn. Berg je mobiel en laptop goed op, of geef hem aan je ouders af voor deze week. Leg de opladers ver weg zodat je je op tijd kunt bedenken om toch vol te houden.
Volgende week krijgen de leerlingen de tweede PowerPoint-presentatie en gaat de survivaltest echt van start. De komende week is bedoeld om goede voorbereidingen te treffen en alvast aan het idee te wennen. Hoe zou het zijn zonder nieuwe media?

Mijn smartphone is evolutie! Al het andere een verslaving!

 

 

Leden kunnen alle digitale lesmaterialen downloaden - meer info