• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

LHBTIQ+ Diversiteit en inclusie

Mogen zijn wie je bent 

LHBTIQ+ is diversiteit in seksuele voorkeur

Lhbtiq+ staat voor de persoonlijke seksuele geaardheid, seksuele voorkeur of seksuele identiteit van ieder mens. Meestal onderscheiden we vier hoofdgroepen. Heteroseksualiteit (voorkeur voor het andere geslacht), homoseksualiteit (voorkeur voor mensen van hetzelfde geslacht), biseksualiteit (voelen zich aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen) en aseksualiteit (geen seksuele aantrekkingskracht voor man of vrouw). Maar de diversiteit van geaardheid is veel breder dan deze vier hoofdgroepen. 

LHBTIQ+

LHBTIQ+ lesmaterialen om genderdiversiteit bespreekbaar te maken

Bekijk hier alle LHBTIQ+ lesmaterialen

Organiseer je een LHBTIQ+ dag of evenement dan mag het mooie regenboogbandje met de opdruk: 'zijn wie je bent' natuurlijk niet ontbreken! De polsbandjes worden op scholen vaak uitgedeeld op Paarse Vrijdag en de Coming Out Day.

Nieuw is de LHBTIQ+ poster ‘De regenboog’. De tekst op deze poster: Elke kleur is prachtig. Allemaal anders, maar samen veel mooier. Ik mag zijn wie ik ben en dat mag jij ook! Samen zijn we mooier dan elk apart! De poster 'Ik mag zijn wie ik ben! En jij mag dat ook!' is ook een mooie poster over de acceptatie van het 'anders' mogen zijn. Deze poster is gemaakt naar aanleiding van wat Frédérique overkomen is.

LHBTIQ+ Buttons zijn een populaire manier om jou solidariteit te betuigen tijdens LHBTIQ+ bijeenkomsten, evenementen of bijvoorbeeld Paarse Vrijdag op school. Met de button kun je al snel een gesprekje over LHBTIQ+ krijgen en kun je anderen bewust maken van problemen die de LGBTQ+-gemeenschap aangaan. Of het nu voor een Pride-bijeenkomst in de stad is of voor een project op school, de buttons zijn de perfecte aanvulling op elk evenement. Ze kunnen op kleding, tassen, hoeden of sieraden worden gedragen om solidariteit en steun uit te drukken. 

Gratis LHBTIQ+ lesmateriaal

Download hier het gratis moraal verhaal over de uil en de flamingo. Het verhaal mag gebruikt worden voor een LHBTIQ+ spreekbeurt, dag, project of evenement! De PowerPoint-presentatie en het verhaal uit de folder mogen ook gebruikt worden voor elk LHBTIQ+ evenement of bij een les in het onderwijs over genderdiversiteit! 

Jezelf mogen zijn is een feest! Vier diversiteit! 

Jezelf mogen zijn is nog lang niet altijd vanzelfsprekend. Ook in ons land wordt uiting geven aan je geaardheid helaas ook nog lang niet altijd gerespecteerd. Iedereen is anders, maar soms wordt dat 'anders zijn' niet geaccepteerd. In bijna de helft van alle landen mag je niet zijn wie je bent als je hier wel voor uit durft te komen kun je een gevangenisstraf of zelfs de doodstraf krijgen. Dus laten we het in ons land deze verworven vrijheid zoveel mogelijk vieren! Doe mee en vier genderdiversiteit met de armbandjes, buttons en de posters! Het doel van deze materialen is om de acceptatie van 'anders zijn' te bevorderen. Belangrijk op je werk, school, sportclub en vereniging. Hang de poster op voor meer begrip, bewustwording en acceptatie van het 'anders mogen zijn', diversiteit en inclusie. LHBTIQ+ is mogen zijn wie je bent.

Gendernormen

Gendernormen zijn sociale normen over hoe mannen, vrouwen, jongens, en meisjes zich zouden moeten gedragen. Hoe ga je, tijdens de opvoeding, om met de maatschappelijke normen over hoe een jongetje of een meisje zich hoort te gedragen? Wordt het geaccepteerd als een jongetje in een jurkje naar school gaat, omdat hij dat zelf graag wil? Of laat je je leiden door maatschappelijke normen en vindt je dat dit niet kan. Je gedraagt je gender non-conform als je je niet gedraagt zoals de meerderheid van de mensen vindt hoe het hoort. Je voldoet niet aan de maatschappelijke norm. Maar natuurlijk heeft niemand anders het recht om voor jou te bepalen hoe jij je bijvoorbeeld mag kleden. Jij mag voor jezelf uitmaken wie je wil zijn, welke kleding je wil dragen en hoe jij je leven wil leiden. Hierin is gelukkig iedereen anders!

De vrijheid om te mogen zijn wie je bent

“Ik ben wie ik ben, en jij mag zijn wie jij wil zijn” Dit was het antwoord van Frédérique (14 jaar) nadat een jongen wilde weten of ze een jongen of een meisje was. Hierna mishandelde de jongen Frédérique. 

Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet

Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet stelt dat alle personen in Nederland gelijke rechten hebben. Discriminatie op basis van godsdienst, politieke gezindheid, ras of geslacht is hiermee verboden. Dit betekent dat iedereen in Nederland vrij is om te zijn wie hij of zij wil zijn!

De LHBTIQ+ regenboogvlag

De regenboog, met al zijn mooie kleuren, staat symbool voor de diversiteit en inclusie van alle mensen. Iedereen is anders, maar iedereen doet mee! De originele regenboogvlag werd ontworpen door Gilbert Baker en is het wereldwijde symbool voor de LHBTIQ+ gemeenschap. De progress vlag is hierop een uitbreiding en legt de nadruk op inclusiviteit (iedereen hoort erbij en mag meedoen) en progressie. De 'Pride Progress vlag' is ontworpen door de Amerikaanse ontwerper Daniel Quasar.

  • Roze, turquoise en wit staan voor de inclusie van transgender mensen (je voelt je niet passen in je biologische geslacht), zoals non-binaire personen (je voelt je geen man, maar ook geen vrouw) en mensen die zich gender non-conform voelen.
  • Zwart en bruin staan voor de inclusie van zwarte mensen en mensen van kleur. 

Waar staan de letters LHBTIQ+ voor?

LHBTIQ+ is een overkoepelende term die wordt gebruikt om te verwijzen naar minderheidsgroepen die verband houden met seksuele oriëntatie en genderidentiteit. LHBTIQA+ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, Queer en andere seksuele diversiteit. De letters LHBTIQ+ staan dus voor: L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse, Q = queer en de + staat voor alle andere vormen van gender of seksualiteit waarop iemand naar zichzelf kijkt. 

LHBTIQ+ uitspraken

  • Regenboog is mijn favoriete kleur
  • Ik wordt blij van een regenboog.
  • Wees niet bang om je ware kleuren te tonen.
  • Blijf kalm en wees trots op wie je bent.
  • We zijn allemaal mensen
  • Je wordt niet verliefd op iemands geaardheid, maar op de persoon!
  • Ik geef niets om je geaardheid; ik hou gewoon van jou!
  • Er is niets mis met jou. Er is wel veel mis in de wereld om je heen.

Wist je dat diversiteit in seksuele geaardheid bij meer dan 450 diersoorten is aangetroffen?

Speciale LHBTIQ+ dagen waarop we genderdiversiteit mogen vieren

  • Paarse Vrijdag - wordt in Nederland jaalijks gehouden op de tweede vrijdag in november en in België op 15 mei
  • Coming Out Day - wordt elk jaar op 11 oktober gehouden
  • Roze Zaterdag

Ontwerp je eigen unieke LHBTIQ+ kleding!

Met de illustraties die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, kan je eenvoudig je eigen kleding en accessoires maken in de Spreadshop.

Ontwerp je eigen unieke LHBTIQ+ kleding!

Maak bijvoorbeeld een T-shirt voor Paarse Vrijdag of Coming Out day, of gewoon om iedereen duidelijk te maken dat je jezelf mag zijn. Ook andere producten zoals caps, drinksbekers, tassen en stickers zijn beschikbaar. Wil je iets speciaals voor veel producten? Vraag me gerust om uw ontwerp!Zo werkt het maken van je eigen LHBTIQ+ kleding:

  1. Ga naar de LHBTIQ+ Spreadshop
  2. Kies een kledingstuk of accessoires die je wilt bedrukken
  3. Ga je zelf ontwerpen, dan zijn de designs gratis
  4. Spreadshop bedrukt het product en zorgt voor een vlotte levering. 

Uit de kast komen

Uit de kast komen is een metafoor die wordt gebruikt om de zelfonthulling van LHBTIQ+'ers over hun seksuele geaardheid, romantische geaardheid of genderidentiteit te beschrijven. LHBTIQ+'ers die hun seksuele geaardheid of genderidentiteit al hebben onthuld of niet meer verbergen, zijn al uit de kast gekomen, of gewoon 'uit'. Daarentegen worden LHBTIQ+'ers die nog niet uit de kast willen komen of ervoor hebben gekozen dit niet te doen, bestempeld als 'nog in de kast zitten'. De term 'Glazen kast' betekent dat het een openlijk geheim is dat een persoon LHBTIQ+ is, ook al zijn ze niet officieel naar buiten gekomen. 

Vertrouwenspersoon

Als iemand je in vertrouwen neemt over zijn of haar sexuele geaardheid, is het geven van ondersteuning belangrijk. Zorg ervoor dat deze persoon zich op zijn/haar gemak voelt bij het uit de kast komen. Wees blij met het vertrouwen dat de ander in jouw heeft en laat duidelijk merken dat je begrijpt dat het niet makkelijk is. Hou in gedachten dat dit een intimiderend proces kan zijn, waar veel spanning bij komen kijken. Vertel het aan niemand door en stel degene die jouw in vertrouwen genomen heeft in staat om zelf te beslissen wanneer en hoe hij of zij zijn of haar seksuele voorkeur verder openbaar wil maken.