• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Les ‘Mijn wereld!’

les over social media

Les ‘Mijn wereld!’

De les 'Mijn wereld' gaat over gevoelens, gevaren en grenzen in social media. Deze les start met de werkbladen 'Mijn wereld'. Er wordt uitgelegd dat we in drie werelden leven. In de nieuwe grote digitale wereld heeft nog niemand veel ervaring. Aan de hand van de drie G's (Gevoelens, Gevaren en Grenzen) leren de leerlingen dat je, net als in de gewone wereld, ook in de digitale wereld met gevoelens te maken hebt, dat er gevaren zijn en dat het belangrijk is om grenzen te stellen. 

Leden kunnen alle digitale lesmaterialen downloaden.

De tekst hieronder komt uit de les 'Mijn wereld'

Als ik naar mijzelf kijk zie ik niet één maar drie werelden!

De wereld om mij heen

De wereld om je heen heeft een oppervlakte van 510.100.000 km² en er wonen ook nog zo’n 7.524.000.000 andere mensen op. De wereld om je heen is dus ontzettend groot, maar je kunt niet overal heen of met iedereen contact maken, er zijn grenzen.

 

De wereld in mijn hoofd
Jouw wereld in je hoofd is een onmeetbare denkwereld! Je hersenen
hebben een opslagcapaciteit van 2.500.000 GB. In deze wereld kun je in je fantasie overal heen, overal over nadenken, nieuwe doelen en ideeën uitdenken.

De digitale wereld
De digitale wereld telt 1.235.209.346 websites en 3.699.632.468
internetgebruikers! In de digitale wereld kun je heel veel informatie
vinden. Deze wereld wordt steeds groter. Hoe groot deze wereld voor
jou is bepaal je zelf.

 

 

 

Gevoelens, Gevaren en Grenzen; de drie G’s
Om ervoor te zorgen dat je beter met nieuwe media leert omgaan en niet zo snel in de problemen komt, zijn drie dingen heel belangrijk: weten waar jouw grens ligt, hoe je je erbij voelt en weten welke gevaren er zijn.

 

Gevoelens van jezelf en van anderen
Net zoals in de gewone wereld om je heen, heb je ook in de digitale wereld te maken met gevoelens. Omdat in deze snel veranderende wereld zich veel nieuwe situaties voordoen, weten we nog niet altijd hoe we met onze gevoelens om moeten gaan. Welke gevoelens kun je veilig
delen? Gevoelens in de digitale wereld kun je niet zien, anderen kunnen misbruik maken van jouw gevoelens. Omdat je de gevoelens van anderen niet altijd kunt herkennen, ben je in je eigen gevoelens erg kwetsbaar. De ander kan zich online anders voordoen dan hij in werkelijkheid is en misbruik maken van jouw gevoelens.

 

 

Gevaren voor jezelf en door anderen
Net als in de gewone wereld zijn er ook gevaren in de digitale wereld. Het is belangrijk om deze gevaren te leren herkennen om ze zo te kunnen voorkomen. Je kunt dit voorkomen door een anti-virusprogramma en een sterk password te gebruiken, maar ook door zelf niet te appen in het
verkeer. Maar er zijn meer gevaren en valkuilen zoals verleidingen, online pesten en viezeriken.

 

 

Grenzen stellen voor jezelf en anderen
Net als in de gewone wereld is het in de digitale wereld ook heel belangrijk om goed je grenzen te leren kennen en te kunnen aangeven. Als je geen grenzen hebt, kan de digitale wereld je leven gaan beheersen en dat kan ten koste gaan van andere belangrijke zaken zoals je resultaten op school, of voldoende nachtrust. Waar liggen jouw grenzen? En wat zijn de gevolgen als je over deze grenzen heen gaat? Ook anderen kunnen over jouw grens gaan, denk maar eens aan online pesten. Wat kun jij eraan doen als anderen jouw grenzen overschrijden en jouw veiligheid in gevaar komt?

In de nieuwe digitale wereld moeten we nog veel ontdekken en leren over gevoelens, gevaren en grenzen, zodat we verantwoord met de smartphone om kunnen gaan. Mad world, smart me!


Leden kunnen alle digitale lesmaterialen downloaden.