• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Week tegen pesten

van 26 t/m 30 september 2022

Ieder jaar wordt er tijdens deze week, op duizenden scholen, BSO's, kinderdagverblijven en (sport)verenigingen aandacht geschonken aan pesten met als doel pesten bespreekbaar te maken. Praten over pesten helpt om het zoveel mogelijk te voorkomen.

In 2022 is de week tegen pesten van 26 t/m 30 september. Zowel in Nederland als in België is er een week tegen pesten. De week tegen pesten in Nederland wordt jaarlijks gehouden in de vierde week van september, de Vlaamse week tegen pesten vindt altijd plaats in de week voor de krokusvakantie.

Lesmaterialen over pesten
Natuurlijk los je het pesten niet op door er alleen tijdens de week tegen pesten met de leerlingen mee bezig te zijn, het is belangrijk om pesten regelmatig bespreekbaar te maken. Dat kan aan de hand van de vele lesmaterialen die hier verkrijgbaar zijn. De lesmaterialen zijn allemaal gemakkelijk inzetbaar.

 

Voor de week tegen pesten:
de super grappig en grote poster tegen pesten!
A1-formaat

Ook op het Copernicus in Hoorn deden ze mee met de week tegen pesten.

Gelukkig werd er bij hen op school niet veel gepest, maar het pesten volledig uit bannen en een pestvrije school worden, dat is heel moeilijk. Daarom wilden zij hun leerlingen wel meegeven, dat ook wanneer ze zelf niet gepest worden, ze wel invloed kunnen uitoefenen door anderen erop aan te spreken en iedereen te behandelen, zoals ze zelf behandeld willen worden. Pesten heeft alles te maken met respect en met respect heeft iedereen te maken. Ze vonden het daarom heel belangrijk om op school stil te staan bij het brede begrip RESPECT. De leerlingenraad is bij alle klassen langs gegaan om dit op een originele manier bij iedereen onder de aandacht te brengen: ze deelden polsbandjes uit met een opdruk. De leerlingen konden kiezen uit drie opschriften: 

“Op onze school zijn wij tegen pesten!”

“Stilte ….. Mijn protest tegen zinloos geweld!”

“Ik draag bij aan een respectvolle wereld!”

Positief groepsklimaat
Aandacht besteden aan pesten is direct ook werken aan een positief groepsklimaat. De week tegen pesten is een goed moment om daar aandacht aan te besteden. Het motto van dit jaar is ‘Samen aan zet’. Samen met je klas, het team, de hele school zijn jullie aan zet om weer op een prettige manier met elkaar om te gaan. Docenten en leerlingen moeten in het begin van het nieuwe schooljaar wennen aan hun plek in de nieuwe groep. De eerste vier tot zes weken zijn er voor het leggen van een goede basis. Deze periode wordt ook wel 'de gouden weken' genoemd.

De gouden weken - Mooie posters om het jaar mee te starten. Bekijk hier alle motivatie posters!

Doe ook mee aan de week tegen pesten van 26 t/m 30 september 2022

 

Lespakketten voor de week tegen pesten:

  1. Pesten en samenwerken - Adviesleeftijd: ongeveer 4 t/m 6 jaar.
  2. Pesten en gedrag - Adviesleeftijd: ongeveer 7 t/m 10 jaar.
  3. Iedereen is Anders - Adviesleeftijd: ongeveer 9 t/m 12 jaar.
  4. Cyberpesten - Adviesleeftijd: 11 jaar en ouder.
  5. Muur tegen pesten - Schoolbreed, geschikt voor alle leeftijden.
  6. Meld pestenSchoolbreed, geschikt voor alle leeftijden. 

 

Posters voor de week tegen pesten

Schoolpakket pesten BO

Met acht complete lespakketten voor alle leerlingen op de basisschool - meer info


Schoolpakket pesten VO

Met zes complete lespakketten voor leerlingen op het Voortgezet Onderwijs - meer info

 

Muur tegen pesten

Bekijk hier hoe andere scholen ( obs de Meander en Montessori onderwijs Purmerend) de muur tegen pesten gemaakt hebben tijdens de week tegen pesten.

 

Week tegen pesten in Nederland is van 26 t/m 30 september 2022

De Vlaamse week tegen pesten is altijd de week voor de krokusvakantie