• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Stop cyberpesten

Cyberpesten

Bij cyberpesten stuurt iemand met opzet lelijke teksten, foto’s of foute filmpjes naar jou. Stop cyberpesten altijd zo snel mogelijk. Hoe langer het cyberpesten door kan gaan, hoe lastiger het ook weer is om het te laten stoppen.

Stop cyberpesten

Bij cyberpesten voel je je snel hulpeloos, maar er zijn wel dingen die je ertgen kunt doen om jezelf te beschermen tegen cyberpesten. Wat je in iedergeval niet moet doen is jezelf afsluiten en het alleen willen oplossen. Ook al ben je het slachtoffer of doelwit van cyberpesten, neem vooral nooit de slachtofferrol aan en geef ook nooit op, blijft hulp zoeken.

Niet reageren op cyberpesten

Als je met cyberpesten te maken hebt doordat iemand lelijke teksten naar je schrijft, dan kun je dit het beste de afzender negeren en blokkeren. Online een reactie terug sturen is juist wat de online pesten uitlokt en wat hem/haar voldoening geeft. Verlaag jezelf niet tot het niveau van de online pester door lelijk terug te doen!

Stop cyberpesten

Je bent dan niet alleen meer slachtoffer van online pesten, maar je wordt dan zelf ook een online pester en het zal moeilijk worden om het dan nog te stoppen. Je moedigt de cyberpestkop alleen maar aan om door te gaan met nog meer lelijke taal. Het is jammer van de tijd. Je kunt die beter steken in het beschermen van jezelf tegen cyberpesten.

Bewaar de berichtjes van cyberpesten

Bewaar de online berichtjes waarin je gepest wordt. Als het cyberpesten erg uit de hand loopt heb is dat je bewijsmateriaal. De berichtjes zijn erg waardevol om na te gaan wat er precies gebeurde, wie de online pester kan zijn en in hoeverre hij/zij te ver is gegaan.

Doe niet mee aan cyberpesten

Verwijder alle berichten, zodat je er niet steeds aan herinnerd wordt. Ook als je online berichtjes, foto's of foute filmpjes ontvangt waarin iemand anders gepest wordt, kun je deze het beste negeren en de afzender blokkeren. Het is heel gemeen en veroorzaakt veel verdriet bij het slachtoffer. Door het te verwijderen doe je er niet aan mee. En, ook al ken je het slachtoffer niet, stuur deze berichtjes nooit door. Als de verzender van de berichtjes iemand is die jij kent, wijs hem/haar er dan op wat de gevolgen zijn en dat je zijn/haar contactgegevens verwijdert als hij/zij ermee doorgaat. Stop cyberpesten voor het te laat is.