• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Focus

Moraal verhaal over fakenieuws / nepnieuws

Een koning reed eens door zijn rijk en kwam in een gebied waar hij nog niet eerder was geweest. Toen hij om zich heen keek zag hij op een boom twee cirkels met precies in het midden een pijl. Perfect in de roos geschoten, dacht hij, en vervolgde zijn reis. Even later zag hij opnieuw een pijl in een boom, wederom midden in de roos. Zo kwam hij de ene na de andere pijl tegen en zei tegen zichzelf: ‘Dit moet een geweldige boogschutter zijn!

Iemand die zich zo kan focussen en zijn pijl telkens perfect in elke roos kan schieten, moet jaren gedisciplineerd geoefend hebben en is een ware meester in het boogschieten. Deze man wil ik ontmoeten, zijn focus is meesterlijk en van ongekende perfectie.’ Hij vervolgde zijn weg naar een dorpje en vroeg een man: ‘Wie heeft die pijlen zo perfect geschoten? Ik wil deze meester in het boogschieten graag ontmoeten.’ De man verwees hem naar een huis in het dorp en liep met een glimlach verder. Aangekomen bij het huis liet de koning een van zijn bedienden aankloppen. Toen een man opendeed vroeg de koning: ‘Bent u de man die al deze pijlen in de bomen heeft geschoten?’ De man boog diep voor de koning en zei: ‘Excuus, mijn koning, als dit verboden is neem ik alle schuld op mij en bied ik u mijn oprechte excuses aan.’ De koning, verrast door zijn antwoord, zei: ‘Natuurlijk niet, mijn beste man, ik respecteer juist uw bijzondere gave. 

Iemand die zich zo kan focussen en elke pijl perfect in de roos kan schieten, verdient juist alle respect.’ Opgelucht en enigszins verbaasd antwoordde de man met een brede glimlach op zijn gezicht: ‘Met alle respect beste koning niet ik, maar mijn tienjarige dochtertje heeft de pijlen met haar boog in de bomen geschoten en hij duwde zacht een meisje naar voren dat al die tijd angstig achter hem had gestaan. Opnieuw was de koning zeer verrast en hij vroeg aan het meisje: ‘Heb jij dat gedaan? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?’ Het meisje kreeg een kleur en stamelde: ‘Sorry, ik schiet in het wilde weg en als ik dan een boom raak, zet ik er met mijn krijtjes een roos om heen. Maar ik zal het nooit weer doen!’

 

* Ter overdenking

- Niet alles is wat het lijkt. Wat is echt en wat niet? Wat is origineel en wat niet? Je kunt gemakkelijk op het verkeerde been gezet worden, vooral in de nieuwe media, denk hierbij bijvoorbeeld aan fakenieuws (nepnieuws).
- Wat is het verschil tussen iemand die na jaren werk en inspanning zijn/haar doel bereikt en iemand die de copy-en-pasteknop kent? 

Dit verhaal staat in het leesboek 'Think outside the box'

 

Boek over smartphone gebruik

€ 29,95

Boek over smartphone gebruik

€ 29,95

Boek over smartphone gebruik: 'Think outside the box'
Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Een boek met moraal verhalen voor een smartphonegeneratie. De verhalen zullen je aan het denken zetten over een slim en sociaal smartphonegebruik. De oude verhalen zijn zo bewerkt en herschreven dat we nieuwe inzichten krijgen over onze huidige maatschappij. 

Leuk om cadeau te geven en leuk om cadeau te krijgen!

 

Product informatie:
Formaat: Carre large (210 x 210) / Hardcover
Pagina's: 104
Eerste druk: september 2018
ISBN: 8719189110838

 

In dit boek over smartphone gebruik staan verhalen en stellingen waarover je kunt nadenken en waar je vervolgens je eigen mening over kunt vormen. De rode draad in dit boek is social media, en dan met name de smartphone en tablet, die in korte tijd en een beetje onverwachts voor veel verandering in ons leven en onze maatschappij hebben gezorgd. Kunnen we nog denken zonder die apparaten? Kunnen we nog ‘out of de box’ denken? Of zijn de smartphone en tablet nu juist de boxen waarin we opgesloten zitten? Dit boek over smartphone gebruik wil jou uitdagen. Wie ben je zelf? Wie wil je zijn? Hoe kijk je naar jezelf, naar anderen en de wereld om je heen? Jouw mening, jouw gevoelens, jouw Selfie! Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Hoe kijk jij naar jezelf in deze wereld? Vind je de wereld complex of juist uitdagend? Denk je weleens na over jouw leven in de huidige maatschappij? Denk je weleens na over hoe jij jouw smartphone gebruikt? Of over het gebruik ervan in het algemeen? In hoeverre word jij beïnvloed door de nieuwe social media, het nieuws, je vrienden, nepnieuws en nepvrienden? Door over allerlei zaken in het leven na te denken, vorm je jouw eigen mening.