Samen spelen, samen delen

Afspraak 1

Afspraak 1 gaat over samen spelen, samen delen. Bekijk hieronder alvast het filmpje 'Samen spelen, samen delen' en het filmpje over de les op school. Om het samenwerken te oefenen maken de leerlingen de XXL kleurplaat die ze samen inkleuren. De grootste kleurplaat van de school!

Bestel deze les voor uw kinderen of leerlingen:

Bekijk het filmpje: Samen spelen, samen delen

Bekijk het filmpje: De les op school

Download alvast de kleurplaat: 

De twee kleurplaten uit het filmpje 'De les op school!' ontvang je digitaal bij je bestelling van deze les. Probeer ze eens uit in je groep/klas.

  • De kleurplaat (A4-formaat) die door een klein groepje kinderen samen ingekleurd wordt.
  • De XXXL kleurplaat waar alle kinderen aan mee kunnen doen.

Leden van Beertje Anders kunnen alle digitale lesmaterialen downloaden!
Bekijk de mogelijkheden - Ledengedeelte: Lid worden - inloggen 

Lesmaterialen van de vijf afspraken:

Het verhaal 'Samen spelen, samen delen'

Beertje Bruin en Beertje Anders vervelen zich. Moeder Beer zegt: “Waarom gaan jullie niet met de blokken spelen?” Dat is een goed idee. Beertje Anders zegt: “Ik bouw een toren." Beertje Bruin zegt: “Ik bouw een kasteel." De beertjes beginnen te bouwen. Opeens pakt Beertje Bruin een blokje dat Beertje Anders ook wilde pakken. Beertje Anders zegt: “Dat blokje is voor mijn toren, geef hier." En hij pakt het blokje van Beertje Bruin af. Als Beertje Bruin het blokje terug wil pakken, valt de toren van Beertje Anders om. Beertje Anders wordt boos en gooit nu ook het kasteel om. Het spelen is niet leuk meer. Moeder Beer schrikt en vraagt: “Wat is hier aan de hand?" De beertjes geven elkaar de schuld en zeggen: “Jij begon." “Niet waar, jij begon en jij gooide mijn blokken om.” Dan zegt Moeder Beer: “Samen spelen, samen delen." “Spelen moet leuk zijn, als je samen gaat spelen dan moet je leren samen te werken en samen te delen. Als jullie nu eens samen een kasteel met een hoge toren bouwen.


Help elkaar en je zult zien dat het veel fijner is als je samenwerkt." De beertjes beginnen. Beertje Bruin zegt: “Zal ik de blauwe blokjes bij elkaar zoeken voor de toren?" “Graag!", zegt Beertje Anders “Dan maken we een heel mooi kasteel met rode muren en een poort." “De toren wordt veel hoger, nu hij op het kasteel staat”, zegt Beertje Bruin. “Dank je", zegt Beertje Anders “Jouw kasteel is nu ook veel mooier met zo'n toren." Dan komt Vader Beer de kamer in en zegt: “Wie heeft dat mooie kasteel gemaakt?" “Wij samen", zeggen de beertjes. “Samen spelen, samen delen." Moeder Beer zegt tegen Vader Beer: "Als jij de appels verdeelt, verdeel ik de limonade". Samenwerken. “Wat is samen spelen leuk", zegt Beertje Bruin. “Als je ook maar samen deelt", zegt Beertje Anders.

De les op school! Samen spelen, samen delen 

Juf zegt: “Alleen spelen is leuk, maar soms ook een beetje saai. Samen spelen geeft vaak meer plezier. Samen kun je lachen, elkaar helpen en moeilijke dingen doen, die je alleen niet kunt. Iedere beer is wel ergens goed in. Door samen te spelen kom je daarachter. We krijgen allemaal een kleurplaat van twee beertjes. Iedereen krijgt één kleurpotlood. Als je een andere kleur wilt, dan kun je met anderen delen." Vraag beleefd aan de andere beren of ze willen ruilen of dat je het kleurpotlood mag lenen. Probeer de blokjes op de kleurplaat in zo veel mogelijk verschillende kleuren te kleuren. Moet je even wachten? Probeer dan goede woorden te bedenken voor de ander. Zoals: “Wat wordt jouw tekening mooi." Of: “Dank je dat je met mij wilt delen." Je mag de kleurplaat mee naar huis nemen, dan kun je thuis vertellen dat je de tekening met één kleurpotlood gemaakt hebt door samen te spelen en samen te delen. En nu gaan we samen een heel grote kleurplaat maken en in elkaar puzzelen. Samen spelen, samen delen. Juf vertelt erbij dat door samen te spelen, te delen en te werken je iets kunt maken wat je alleen niet kunt. “Ook al zijn wij klein, we hebben de mooiste en de grootste kleurplaat van de school gemaakt!”
Einde