Ruzie maken

Filmpje over ruzie

Lees meer over:

Ruzie maken

Natuurlijk maken kleuters en jonge kinderen ook weleens ruzie. En Beertje Anders heeft soms ook ruzie met zijn beste vriendje Beertje Bruin. Ze maken ruzie om een bal. Ze gaan zelfs aan elkaar trekken en duwen. Gelukkig helpt Vader Beer de twee beertjes de ruzie weer op te lossen. Eerst gaan de beertjes tot tien tellen en rustig in en uit ademen. Maar vader Beer laat de beertjes nog even langer afkoelen en iets voor zichzelf doen. Beertje Anders vertelt het aan zijn moeder en hij moet een beetje huilen. 'Boos zijn is niet erg, boos blijven is wel erg', zegt Moeder Beer. Ook proberen de beertjes zich voor te stellen hoe het voor de ander geweest is. Als ze dan weer bij elkaar komen is de ruzie over en zijn ze weer de beste vrienden.

Lesmaterialen over ruzie

Over ruzie maken zijn meer materialen uitgebracht. Bekijk hieronder de boekjes, vertelplaten en posters. Het vertelverhaal past in een verteltheater of Kamishibai.

Het verhaal: Ruzie maken

Beertje Anders heeft een bal. Niet zijn bal, maar die van Beertje Bruin. Nu vraagt Beertje Bruin: “Mag ik mijn bal?” “Nee!", zegt Beertje Anders. “Ik ben er nu mee aan het spelen." “Maar het is toch mijn bal?" Maar ik heb hem! Lekker puh!” Nu wordt Beertje Bruin boos. Hij zegt: "Het is mijn bal. Ik wil hem nu, anders...” De twee beren doen erg lelijk tegen elkaar! Ze beginnen te duwen en te trekken aan elkaar en ze beginnen bijna te vechten. Om een bal? Om niets? Gelukkig komt Vader Beer tussen beiden. En zegt: “Stop! Even rust." Vader Beer zegt: "Wat gebeurt hier?” De beertjes kunnen bijna niet praten, zo boos zijn ze. Vader Beer zegt: "Neem eerst even wat rust. Dan tel ik tot tien, terwijl je rustig in- en uitademt.” Vader Beer ziet dat de beertjes nog iets meer tijd nodig hebben om hem rustig te kunnen vertellen wat er gebeurd is, zonder weer boos te worden. Vader Beer zegt: “We nemen een langere rustpauze. Denk goed na over wat er mis is gegaan.” Vader Beer zegt: “Jullie gaan allebei wat anders doen, tot jullie weer gewoon kunnen denken!” Beertje Anders gaat naar wat muziek luisteren en doet een computerspelletje. Beertje Bruin leest een boek en doet een klein dutje. Beertje Anders vertelt alles aan zijn moeder. Als hij eraan terug denkt, moet hij weer een beetje huilen. Als Beertje Bruin het verhaal aan zijn vader vertelt, wordt hij weer een beetje boos. Vader Bruin zegt: “Ruzie maken om een bal, dat is een vriendschap toch niet waard. Boos worden is niet erg, maar boos blijven op je beste vriend, dat is wel erg.” Beertje Anders denkt terug. Waar had ik het anders kunnen doen? Hoe zou Beertje Bruin zich gevoeld hebben toen ik zo lelijk deed? Beertje Bruin denkt terug. Waar had ik het anders kunnen doen? Hoe zou Beertje Anders zich gevoeld hebben toen ik boos werd? De beertjes komen weer bij elkaar. "Hoi", "Hoi", "Sorry", "Ben je nog boos?" "Ik niet, jij?", "Ik? Neeee!" "Wil je met mijn beer spelen?" "Tuurlijk!" "Nu zijn we weer de beste vrienden!"

Leden kunnen binnen het ledengedeelte nog heel veel extra leuke en leerzame digitale lesmaterialen downloaden.