Internetverslaving

Internetverslaving

Internetverslaving

 

Internetverslaving

De tekst hieronder komt uit de les over internetverslaving of telefoonverslaving. 

 

Hoe bouwt zo’n internetverslaving zich nu op?

Ik pak mijn smartphone, controleer mijn berichten en beantwoord ze allemaal. Het is een moment van tevredenheid en ik berg mijn smartphone weer op.

Dan ga ik hem missen en groeit mijn verlangen om mijn berichten even te checken weer! Hoe sterker dit verlangen wordt en hoe eerder ik eraan toegeef, hoe meer ik afhankelijk word van mijn smartphone. Zo gaat het ook bij spelletjes, gamen. Ik speel een spelletje ben tevreden en stop. Dan ga ik opnieuw verlangen naar het spel. Ook de tijd dat ik speel kan steeds langer worden en hoe langer ik speel hoe sneller ik weer naar een volgend spelletje verlang en toegeef aan mijn verslaving. Ik vergeet dat er ook nog een wereld om mij heen is. Mijn verlangen kent geen grenzen meer. Het gaat niet goed met mij. Door mijn grenzeloos verlangen naar nieuwe media zorg ik niet meer goed voor mijzelf. Als ik het niet krijg, word ik zonder reden boos, agressief, bang of verdrietig. Daardoor vind ik mijn leven niet meer belangrijk. Zonder hulp red ik het niet. Ik ben verslaafd!

Ik krijg allerlei waarschuwingen, signalen dat het niet goed voor me is. Er wordt mij hulp aangeboden, maar dit wijs ik af. Mijn verlangen naar spelen is sterker. Ik lieg mijzelf voor en geloof in mijn eigen leugens dat het wel meevalt. Hoe meer mijn verlangen toeneemt, hoe meer het mis gaat met mij. Ik ben lastig voor mijn omgeving. In gezelschap ben ik meer bezig met de telefoon dan met de mensen om mij heen. Ik wring mij in allerlei bochten om mijn smartphone te kunnen gebruiken. Mijn verlangen beheerst mijn leven. Ik ga nu wel mijn verslaving erkennen. Als ik inzie dat het zo niet verder kan, omdat ik zelf geen grenzen kan aangeven en anderen mij daarop wijzen, dan moet ik dat leren. Dit is niet gemakkelijk, maar het is natuurlijk beter dat ik zelf leer waar mijn grenzen liggen en het daardoor niet uit de hand laat lopen.

Om grenzen te stellen moet ik erkennen en inzien dat het gebruik van een telefoon een slechte gewoonte of verslaving van mij is geworden. Om dit te doen moet ik heel moedig zijn, maar hoe eerder dit gebeurt, hoe gemakkelijker ik er weer uit kan komen. Ik moet zeer gemotiveerd zijn om te willen stoppen en de negatieve gevolgen ervan onder ogen willen zien. Daarnaast moet ik de voordelen en de winst ervan inzien, als het lukt om te stoppen. Het tevreden stellen van mijn verlangen op korte termijn moet ik willen vervangen door de voordelen op langere termijn.

Als ik mijn internetverslaving simpelweg los kan laten, de vrijheid zou voelen en niet meer gevangen zou zitten in het continu bezig zijn met mijn telefoon, dan zou dat wel eens heel bevrijdend kunnen zijn.

Tot hoever ga jij? Wat is jouw grens?

Een mobieltje is leuk, nuttig en gemakkelijk, maar als je geen grenzen voor jezelf stelt kan het heel erg mis gaan en kan het te veel gebruiken van een mobieltje leiden tot een verslaving.


Weergave per pagina
Sorteren op

Les Verslaving

Productnr.: Down03

0,00

Educatieve plaat Verslaving

Productnr.: EP NM 06

4,95

Een week zonder nieuwe media (download)

Productnr.: Down06

19,95

Selfie mediawijs pakket 11 jaar+

Productnr.: 010

85,00

Nieuw Selfie-methode

Productnr.: 0001

195,00

Les- en kopieermap

Productnr.: 015

119,95

Posters Verslaving (A2)

Productnr.: PP 017

24,75